Járjunk a levegőben!

by Gortva Építész
Találatok: 1354

A lebegő lépcső

A házon belüli vertikális szintkülönbség leküzdéséhez használt lépcsők sokfélék lehetnek, egyik kialakítási módja, az úgynevezett lebegő lépcső, mely az egyik legesztétikusabb megjelenéssel bír.

Családi házak esetében, amikor nem lépcsőházról beszélünk, hanem a lépcső, mint szabadon formálható térplasztikai elem jelenik meg otthonunkban, a használhatóság ugyanolyan fontos, ekkor sem mehet ennek rovására a design, a lépcsőszerkesztés szabályait ekkor is maximálisan be kell tartani!

  

A lépcsők megtámasztása többféle módon történhet: lehet két oldalon megtámasztott, függesztett, középen gyámolított, konzolos, vagy esetleg ezek vegyesen is alkalmazhatók.

A lebegő lépcső jellegzetessége, hogy a lépcsőfokok az egyik oldalon a falba vannak fogatva, míg a másik oldala alátámasztás nélkül marad, ez pedig nagyon látványos megjelenést kölcsönöz neki; egy közlekedésre hivatott épületszerkezeti elemből, szoborszerű térformáló elemet alkothatunk. A fantázia a kivitelezésnek elengedhetetlen tartozéka, hiszen az, hogy mi kerül a szabadon „lebegő” oldalra, csak a képzeletünktől és a kreativitásunktól függ. 

 

Anyaghasználat

  

Mivel minden egyes lépcsőfok külön van rögzítve, megfelelő tartással rendelkező anyagra van szükség. Ez lehet kő, vasbeton (monolit vagy előre gyártott), acéllépcső vagy akár üveg is. A fémszerkezetet ki lehet alakítani rejtetten, fával vagy kő-, műkő lapokkal burkolt járófelületekkel, de lehetnek látszó fém lapokból álló lépcsőfokok is.


Szerkezet

A lebegő lépcsőt mindenképp a mellette elhelyezkedő tartófallal együtt kell tervezni és kialakítani, hiszen a lépcsőfokok ebbe a falba lesznek befogva, utólagos kialakítás esetén segédszerkezetre van szükség!

A maximális karszélesség általános esetben: 1,30 m


Milyen faltípusba építhető be?

Fémszerkezetű, faburkolatos lebegő lépcső beépítése a „Wall” lépcső tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó, Magyarországon is megtalálható cég műszaki adatai alapján:

A csapoknak minimum 18 cm-re be kell érniük a teherhordó falba, és nehéz szerkezetekhez alkalmas műgyantával kell rögzíteni. Olyan tömítéseket ajánlott használni, amik a lépcsőfok és az acélszerkezet közé helyezve,  megakadályozzák a rezgés és a zaj átterjedését a falba, a lépcső használata során.

Szép-szép, na de felmerül a kérdés, hogy ezeknek a légies szerkezeteknek, mégis milyen a teherbírása. A lépcsőfokok erősségét kísérletek során tesztelik, európai szabványok szerint, és ahogy a lenti ábra is mutatja, bár megjelenésük könnyed, a teherbírásuk igen magas. Megosztott vertikális terhelés esetén 4kN/m2 (400 kg/m2), míg koncentrált vertikális terhelés esetén (mondjuk a lépcső szabadon lebegő részén) 330 kN (300 kg).

 


Mennyibe kerül?

A lépcső szélességétől, és a faburkolat színétől függően 260-310 € között mozog az összeg, ami nem tartalmazza a kivitelezés díját, és a korlát árát.


Korlát

Az építési biztonsági szabályok korlát alkalmazását írják elő. Azonban egy hagyományos korlát lényegesen elvesz a lépcső konzolos megjelenéséből, ezért gyakran függesztéssel kombináljuk a lebegő lépcsőket. Az ilyen kialakításnak általában nincs statikai oka, tartó szerepe, viszont betölti a korlát funkcióját, és e mellett esztétikus is. Ezek lehetnek például függesztett fémsodrony korlátok, de lehetőségek egész tárháza áll rendelkezésünkre, a korlát kialakítása tekintetében.
 

                                                                                                                                                           egyszerű fém korláttal
 
  
                                                                                                          üveg korláttal                                                                            fémháló korláttal
 
 
Utólagos, vagy nem teherbíró szerkezethez való építés esetén segédszerkezettel is megvalósítható.

Ha jobban belemélyednétek a témába, vagy egyéb szerkezetek, anyagok is érdekelnek, gyertek el hozzánk konzultálni, és a további kérdéseitekre is válaszolunk szívesen! Addig is, nézzétek meg családi ház referenciáinkat!

Szerző: Szilágyi Hajnalka, Gortva Péter

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments