Csillaghegyi ház

by Gortva Építész
Találatok: 5173

Elkészült végre ez a különleges ház a harmadik kerületben, gyertek, nézzük meg együtt!

                                    

Megrendelőnk egy házaspár volt, akik négy gyermekükkel, saját családjuk számára terveztették ezt az energiahatékony lakóházat. Az ő igényeik, lehetőségeik megfogalmazásával kezdtük a tervezést. Következő lépésben a helyszíni adottságok vizsgálata következett. A tájolás, szomszédok, növényzet figyelembe vételével alakult ki egy észak és a szomszédok felé zárt, míg az utca és a kert felé nyitott épület koncepciója. Az épület alaprajzai is az előbb ismertetett elveket követik. Északi oldalra kerülnek a mellékterek, viszonylag zárkózott homlokzattal, míg az adottságok szempontjából kedvező pozícióba a főterek, közösségi terek, szobák.

       

 A közlekedési rendszer is praktikus, az utcafronton, az épület közepén érünk az épületbe, a horizontális közlekedés mindkét szinten egy sávban folytatódik, erre vannak felfűzve a helyiségek, belépéskor azonnal átlátjuk a teret, rögtön kapcsolatba kerülünk a csodálatos fákkal keretezett kerttel is. A lépcső izgalmas, sodronykötelekre függesztett szerkezete átlátást biztosít a zónák között.

                                                                   

 Ezt a vonalat köti össze a lépcsőház, vertikális kapcsolatot teremtve az emelettel. Fontos szempont volt, hogy az előtérből megközelíthető legyen az épület 4 zónája – utcai szárny a gyerekeké – északi rész a gazdasági tereké – a kerti szárny a közösségi tereké – az emelet padig a szülők birodalma.

                                                                                       

Ezek az egyszerű gondolatok folytatódnak a harmadik dimenzióban is, az épülettömeg megalkotásakor. Az egyes funkciók légtérszükségletét megvizsgálva cél egy egységes tömegformálású, magastetős épület létrehozása volt. Az épületre alacsonyhajlású magastetők kerültek, melyek a kert felé megnyílnak nagyobb magasságot nyújtva ezeknek a tereknek. A tetők a szülői, emeleti blokknál már elég teret nyújtanak egy kisebb emeleti rész kialakításához. A garázs felett nem készül födém, sem ebből adódó kisebb padlástér, a nagy gépkocsitároló belmagasságot kiválóan tudja hasznosítani a család a biciklik, sílécek és egyéb sporteszközök tárolására.

  

Az előtérből feltárul a nappali, a pianínó mögé finoman befordul a külső burkolatot adó, budakalászi rakott kőburkolat.

A konyhában a felső szekrények helyett szakácskönyv tartó polcok készültek, otthonos hangulatot árasztva, szép átmenetet képezve a nappali terének folytatásaként. A sok szekrény helyett rejtett kamra kapcsolódik a konyhához, a tapétaajtóra is ugyanaz a parketta került burkolatként, mely a közösségi terek padlóját és a teljes konyha hátfalát borítja.

                                                                   

A harmónikus színvilág a mellékterekben is folytatódik. A dagasztóteknőből készített tükör a tulajdonosok kézügyességéről tanúskodik.

A nappaliból csak egy lépés a hozzá kapcsolódó fedett terasz, amit a hatalmas továbbfutó tetőszerkezet fed le. A kert dísze a gyönyörű diófa, melyet sikerült megtartani.

A hatalmas üvegfelületeket zsalúziák arnyékolják. Itt, a légies hatás érdekében köteles, peremezetlen szélű zsalúziákat választottunk, az általánosabb robosztus sínes rendszer helyett. Ezek tökéletesen teljesítenek családi ház léptékben és az áruk is kedvezőbb. Az emeleti részen található a szülők hálója, a képen látható tömör, utcával párhuzamos szárnyban találhatóak a gyerekszobák, ezek közül kettő kertkapcsoltos, míg a másik kettő az utca felé néz, ide parapetes ablakok kerültek a nagyobb intimitás miatt.

Anyaghasználatában az épület rusztikus megjelenésű, rakott kőburkolat borítja a falakat, mely a lakórészeknél egyszerűbb súlyosabb tömeget alkot, míg a nappalinál a kőburkolatot felváltják a transzparens üvegfalak, melyeken szinte ellebeg az épület teteje. Az emelet könnyedebb fehér vékonyvakolatot kapott. A minden irányba horizontálisan túlnyúló tetőszerkezetek kültéri rétegelt lemez faburkolatot kaptak.

És még néhány kulisszatitok:

- A gyerekek szárnyába a gazdaságos helyiség-elhelyezés egy sötét zsákfolyosót eredményezett volna. Így a folyosó végébe egy egyedi Veluxablakból készített felülvilágítót terveztünk. Ugye nem is lett olyan rossz? ; ) 

                                                   

 

- De hol a TV? Mint a legtöbb háznál itt is előállt a „kert-kandalló-TV dilemma” , hiszen mind a hármat szeretnénk egyszerre csodálni a kanapéból. Mivel a tulajdonosok a TV-t csak közös filmnézésre használják íme a megoldás:  üveghomlokzatra szerelt láthatatlan projektor, amit, ha mozizni szeretnének, egy gombnyomással leengedhetnek, de nem takarja a kertet egy hatalmas fekete képernyő a hétköznapokban!

  

- Nagy ablak a fürdőkre? Még szégyellőseknek sem kell lemondani erről, hisz megoldást jelent az alsó kétharmad fóliázása!

                                                                   

 

- A sodrony lépcsőt mi tartja? Hát nem az acélhuzalok : ) Valójában ez egy tervezett konzolos szerkezet, a mellette lévő főfalba van befogva a fokok acélszerkezete, mely faburkolatot kapott. A sodronyok csak a korlátot adják, nem tartószerkezet.

                                                                   

 

- Mennyire lett olyan az épület ahogy elképzeltük? Döntsétek el ti : ) 

 

 

Ezért fontos a kivitelezési terv! Hogy olyan legyen a végeredmény pontosan, ahogy megálmodtuk!

 

A cikkben szereplő szép képeket készítette:

HLINKA ZSOLT
épület- és enteriőrfotózás
+3620 9144 391
zsolthlinka.com 
Focus Photo Gallery
Bemutatóterem és webshop
focusgallery.hu 

A teljes képgalériát a referenciáknál találjátok, kattintsatok ide

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments