Domboldalba vágva - Egy kétszintes családi ház terve dupla garázzsal, lejtős telken

by Gortva Építész
Találatok: 820

Összetett tervezési feladat elé néztünk, mikor megkeresett minket a tulajdonos, hogy készítsük el ennek az 5 szobás háznak a terveit. Szigorú építési előírások, lejtős telek, 250 m2-es ház, de mégis gazdaságosan fenntartható épület, sarok telek, és mindezek mellett csodálatos panoráma Óbuda lejtőin. Izgalmas kihívás volt számunkra, elmeséljük most a tervezés folyamatát!

Az első lépés mindig a helyszíni adottságok, telek vizsgálata, építési hely, tájolás.  Saroktelek esetén, főleg, ha lejt a telek, meghatározó, hogy:

Merről lesz a bejárat, hogy állnak be az autók a garázsba? A felső utcáról?

Ha a felső utcáról parkolunk, annak nagy előnye, hogy csak beállunk egyenesen és kész, alig kell burkolt felület, ráadásul, az északi, panoráma nélküli helyre kerül a garázs és a bejárat. A teljes déli oldal meg csak a kerté, nem bontja meg az átközlekedő forgalom.

Hátránya, hogy a megérkezés kevésbé reprezentatív, amit itt mi egy galériával oldottunk fel, így az étkező is nyert egy magasabb légeret. Illetve, az se szerencsés, hogy a szobák nyugalmát zavarhatja a megérkező lakó vagy vendég. Így mutatott volna ez a változat, itt még nagyon szigorú funkcionalista minimál volt az irány, később ez egy barátságosabb modern felé vette az irányt.

    

 

Vagy érkezzünk az oldalsó utcáról a telek alsó pontján?

Az épület élettereit tekintve klasszikusabb elrendezést kapunk, a bejárat a közösségi terek szintjére kerül, az emeleten pedig az intim zóna, a szobák és hozzájuk kapcsolódó helyiségek találhatóak. Hátránya, hogy a megérkezéshez igen sok felületet kell burkolnunk a kertből.


Mivel a telekméret az épülethez képest elég nagy volt, így emellett a változat mellett tettük le a voksunkat, és hogy visszaadjunk valamit a természetnek, a garázs és a lenti szoba tetejét zöldtetőként alakítottuk, melyre a fenti szobákból ki is lehet menni. 

   

A tömegformálást is szándékosan lazábbra vettük, több helyen mozdul az épület tömege, váltakozik a három anyag:  vakolt – mészkő – fa homlokzatok osztják, az enélkül talán túl nagy felületeket. 

 

De földben van az épület! Lesz elég fény?

Mivel az épület egy része föld alá került, a természetes megvilágítás kérdését is előtérbe kellett helyezni, így fényszimulációt készítettünk a kritikus pontokra.

   

Jól látszik, hogy sajnos a belső helyzetű étkezőn így csak lámpafénynél lehet majd olvasni, a megoldás az étkező felett elhelyezett felülvilágító lett!
 

Sőt, mivel a nappali előtt húzódó fedett terasz is árnyékot vet, sajnos télen és borús időben is, ennek a fedését is üvegből terveztük, elektromosan mozgatható mobil árnyékoló rendszerrel.

 

Fenntartható egy ekkora épület?

Természetesen, nálunk ez elsődleges szempont! Az épület minden pontját minimum 20 cm hőszigetelés borítja, az egyes szerkezetek pedig hőhídmentesen kapcsolódnak egymáshoz. Minden nyílászáróra zsalúzia került, így óvva az épületet a nyári túlmelegedéstől. De ha mégis túl melegre fordul az idő, akkor a talajszondás hőszivattyú biztosítja az épület hűtését, lassan keringtetve a hűvös vizet a födémbe betonozott hűtéscsövekben. A friss levegőt télen-nyáron hővisszanyerő szellőztetőrendszer biztosítja.

Egy ilyen házhoz épületautomatika is dukál, ez segít összehangolni a különböző gépészeti és elektromos rendszereket, figyelembe véve az időjárást és a lakók szokásait is.

 

További képekért keresd fel a galériát!

Ha másik házunkat is megnéznéd, tekintsd meg a referenciáinkat!

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz a konzultáció -ra!

Kapcsolódó cikkek:

Üdülő éplüet a Lupa-szigeten

Családi ház Újbudán

Két otthon egy épületben

 

   

 

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments