Díszítő értékű radiátorok

by Gortva Építész
Találatok: 446

Egy szépen berendezett szobába egyszerűen nem illik bele a sztenderd, a legtöbb lakásban megtalálható radiátor. Egyre nagyobb az igény arra, hogy a fűtési funkciója mellett a lakás stílusához illeszkedő, esztétikailag is díszítő értékkel bíró fűtőtesttel szerelhessük fel az otthonunkat. Ez ma már nem lehetetlen, sőt, kifejezetten elterjedt, így az utóbbi években egyre nagyobb a kínálat a formatervezett, színeiben is széles választékban gyártott radiátorokból, ezért ezek az eszközök már nem csak oda nem illő szükséges rossz elemek az otthonunkban. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak.

Változatos formák

A hagyományosabb, egyszerű vonalvezetésű típusoktól, ahol inkább a felülettel, színekkel való játékkal lehet eltérni a sztenderdtől, egész bonyolult és extrém formákig terjed a skála a piacon.

Az egészen extravagáns, dizájner tervezésű darabok persze már luxusterméknek mondhatóak. Egy-egy ilyen különleges fűtőtestért 300 000,- Ft-ot minimum elkérnek a gyártók, ilyenekkel tehát inkább a luxusingatlanokban találkozhatunk. Ugyanakkor elérhető áron lehet a kínálatban találni nem hagyományos, ízléses darabokat, melyek beleillenek az adott enteriőrbe.
 

Méret- és színválaszték

Általában elmondható, hogy a legelterjedtebb radiátor még mindig a fehér, de ez nem azért van így, mert nem találni mást, inkább talán a vásárlókör megszokotthoz való ragaszkodása látszik ebből. Emellett azonban lassan teret nyernek az új trendek, a gyártók minden elképzelhető árnyalatban kínálják már a termékeiket. Törekedhetünk akár arra, hogy beleolvadjon a radiátor a környezetébe, így a falszínünkkel vagy berendezésünkkel azonos, esetleg csak árnyalatában eltérő színű darabot választunk, vagy épp ellenkezőleg, környezetétől eltérésében kontrasztot adó színben is gondolkodhatunk, mindenre van már megoldás.

A méretbeli különbségek sem feltétlenül csak a befűtendő terek méretéből adódnak. Lakberendezési szempontokat is figyelembe vehetünk, tágas, nagy légterű helyiségekbe választhatunk látványos, nagyobb, masszív típust, míg apró szobákba, fürdőszobákba vékony, kisebb darabokat. Ez nem csak helyigény, de esztétikum kérdése is. Egyszerűbb küllemű, kis méretű radiátorok minimum ára 35 – 45 000,- Ft , míg a nagy felületű fűtőfalak legkevesebb 120 000,- Ft-ba kerülnek.
 

Szokatlan felületek és anyagok

Egészen egyedi stílust adhatunk a lakásunknak egy réz, króm vagy bronz radiátorral, vagy szépen beleolvaszthatjuk az eszközt a környezetébe egy természetes lakásbelsőben, ha a fa vagy kő felületet választjuk. Lehet osztott vagy tömör kiosztású, például újra hódit a robosztus öntöttvas radiátor extrém színekkel megbolondítva.

Több, mint fűtőtest

Nyilván mindenki látott már olyan radiátort, ami egyben törölközőszárító is. Azonban egyáltalán nem ez az egyetlen többfunkciós fűtőtest ma már a piacon. Van rá példa, és igen praktikus is, hogy egész előszobafalként használható egy radiátor, ellátva akasztókkal, tárolókkal, tükörrel. Lehet díszítő funkciója is, ilyenek a fotókkal, festményekkel dekorált felületű radiátorok, melyekből akár térelválasztó fal is készülhet. Tükrös felületű fűtőtesttel növelhetjük egy kis helyiségben a térérzetet.

Összességében elmondható tehát, hogy a radiátorok kiválasztásánál szinte csak a képzeletünk, és a pénztárcánk szab határt nekünk. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ne kizárólag az aktuális trendeknek megfelelő, hanem időtálló, az otthonunk berendezéséhez, stílusához illeszkedő típusok közül válasszunk, amit nem fogunk egy két év alatt megunni, és például egy falszín váltásnál sem fog elütni majd a környezetétől.

 

Ha egyéb témák is érdekelnek, olvassátok el CIKKEINKET! Ha pedig építkezni szeretnétek, gyertek el hozzánk KONZULTÁLNI! Addig is, nézzétek meg REFERENCIÁINKAT!

Szerző: Gortva Anikó, Gortva Péter

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments