Tadelakt vakolat

by Gortva Építész
Találatok: 225

Vízállóan csempe nélkül

Egy rendhagyó, napjainkban ritkán használt vakolat típusról lesz szó alábbi cikkünkben.

A Tadelakt egy tisztán ásványi anyagokból készült, vízálló, kézi erővel polírozott vakolat, származási helye Marokkó. Meleg, bársonyos tapintás jellemzi, természetes anyagának köszönhetően egészséges és környezetkímélő építőanyag, és bár kivitelezése időigényes és szakértelmet is kíván, de eredményeképpen egy tartós, vízálló és rendkívül esztétikus felületet kapunk. Felhasználása változatos, találunk példákat lakó, vendéglátó vagy kulturális funkciójú épületek között egyaránt.

A tadelakt vakolás a tradicionális marokkói föld-építészettel kézen fogva járó vakolási technika, ami hosszú (4000 éves) múltra tekint vissza. Míg Marokkóban azóta is töretlen a népszerűsége, napjainkban, Európában is megjelenik a kortárs, környezettudatos építészet friss elemeként.

Kezdetben nyilvános fürdők belső, és paloták külső bevonataként alkalmazták, sőt higiéniai okokból víztározó ciszternák belsejét is tadelaktal vonták be, majd elterjedt lakóházak belső vakolataként, sőt padlót is készítettek ezzel a technikával.

Csempézés helyett? Igen!

Kellemes, természetes felülete mellett legnagyobb előnye, hogy vizes helyiségekben is alkalmazható, így elkerülhető a falak csempézése, és homogén felületeket nyerünk. Összetételéből kifolyólag fehér színű, ásványi vagy föld pigmentekkel változatosan lehet színezni (tradicionális színezéke a vörös okker).

Felhasználási területek: fürdőszoba, konyha (pl.: munkapult, polcok), hálószoba, nappali (falak, épített kandallók, tűzhelyek, kályhák borítása).

  

Napjainkban tipikusan a fürdőszobákban használják. Alkalmazható falra, mennyezetre, beépített polcokon, mosdók, zuhanytálcák, vagy akár a fürdőkád bevonataként is. Az így kapott homogén felületek az egy darabból formázott helység hatását keltik.

  

Főbb tulajdonságai:

• fehér színű, tisztán ásványi eredetű szárazvakolat 

• szintetikus összetevőktől mentes 

• szagtalan, emisszió-mentes 

• szennyeződés-tűrő 

• szappanozva vízlepergető 

• lúgos kémhatású 

• cementmentes 

• nem zsírtaszító

A tadelakt számára száraz és nedves helyiségekben a legjobb alap a hagyományos tégla falazat legalább 1,5 cm vastag kezeletlen mész-, vagy mészcement vakolat, melyre a tadelakt közvetlenül felvihető.

Zuhanyzókban, mosdóknál és kádaknál nagyon fontos, hogy a víz szabadon és akadálymentesen lefolyjon a felületről.

Feldolgozás:

A tadelaktot legalább két rétegben viszik fel. Minden réteg felvitelét, valamint az első szappanos kezelést ugyanazon a napon végzik. 
Az alapot benedvesítik, és a feldolgozás során védik a tadelaktot a túl gyors száradástól, közvetlen napsugárzástól, túl magas hőmérséklettől.
Első réteg: A tadelakt masszát simítókanállal hordják fel vékonyan, a szemcsenagyságnak megfelelően (kb. 1-1,5 mm) a felületre. Amikor a felület már szilárd erre kerül a második réteg. Az első réteget sem csiszolni, sem fényesre tömöríteni nem szabad, és a második réteg felvitele előtt nem száradhat ki teljesen. 
 
                                  

Második réteg: a szemcsenagyságnál vastagabban hordják fel az első rétegre. Ha szükséges, kellő száradás után ezt követheti egy újabb réteg, ami finomabb, krémszerű réteg, ezzel gondosan tömítik a vékony repedéseket, apró lyukakat. Ez adja meg a végső kinézetet és a színt. 
Az utolsó réteget dörzsöléssel tömörítik, erre nagy keménységű, sima felületű köveket alkalmaznak. 7-es keménységű féldrágakövek, mint a különféle kvarcok, már alkalmasak erre. Ma már magas keménységű porcelánból készítenek ehhez célszerszámot.
 

 
Ezután következik a szappanos csiszolás. A szappan (sztearinsavat tartalmaz) kémiailag kötődik a mészhez, így létrejön egy kalcium-sztearát réteg, ami nagyon hidrofób, azaz víztaszító.
A szappanos oldathoz keverhetnek még olíva- vagy pálmaolajat is.
 
  
 
A következő pár napban még többször, vékonyan átkenik szappannal, majd dörzsölik a felületet, hogy a tadelakt teljesen kész legyen. Ezzel együtt sem keletkezik tökéletesen egyenletes felület, de épp ez a szép és egyedi ebben a vakolatban. 
A tartósan nedves felületek vizet vesznek fel, s átmenetileg besötétedhetnek. Ez teljesen normális jelenség, száradáskor ismét kivilágosodnak.
Más helyiségek, például szobák falának vakolásakor már nem szempont a vízállóság, itt elhagyható a szappanos kezelés fázisa.
Száradási idő/megszilárdulás 3 mm-es felviteli vastagság esetén 2-3 nap. Az első 3 hónapban kíméletesen terhelendő. Végső szilárdságát csak kb. 6 hónap alatt éri el.
 

ezermester szolgáltatás

- 1 m2 vízálló tadelakt vakolat elkészítésének munkadíja kb. 15 000-20 000 Ft/m2 + anyagköltség (természetesen mestere válogatja, mindenesetre, sokszorosan meghaladja az egyszerű belső vakolat készítésének díját)
- 1 m2 felülethez szükséges anyagmennyiség kb. 2,5 kg/ 7900 Ft tadelakt.
Magyarországon forgalmazza például a Naturillo, természetes építőanyagokat gyártó és forgalmazó cég.
 
 
A tadelaktozás egy nagyon igényes technika. A jellegzetes összkép, és a funkcionálisan tökéletes felületek eléréséhez elengedhetetlen a kézműves tapasztalat, illetve a technika alapos elsajátítása.  Egy szép és tartós tadelakt felület elkészítése sok időt, türelmet és meglévő gyakorlatot igényel, viszont aki hajlandó rászánni időt, fáradságot és pénzt, eredményként egyedi, esztétikus és természetes belső teret kap.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szerző. Szilágyi Hajnalka, Gortva Péter

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments