Családi ház Újbudán

by Gortva Építész
Találatok: 260

 

Ennek a háznak a története 2015 nyarán kezdődött, ekkor kereste fel irodánkat az a kétgyermekes házaspár, akik egy olyan kortárs otthonról álmodtak, ami a környezetébe jól illeszkedik, energiahatékony és költséghatékony is egyben.

   

 

 

 

 

 

                               

Tájolás:

A környezet adottságainak vizsgálatával kezdtük a tervezést, a téglalap arányú, kelet-nyugat irányban enyhén lejtős telket szépen körbejárja a nap, az elénk táruló panorámát a hátsókert fenyőfái keretezik, diszkréten kitakarva a környező társasházakat.

            

Funkciók:

A funkciók elrendezésekor fontos szempont volt a kilátás, illetve a kedvező benapozás, így a főbb funkciókat délkelet-délnyugat felé tájoltuk, míg a kiszolgáló területek a szomszédos társasház felé tájolva, az északi oldalon kaptak helyet.                             

Lejtés:

A telek lejtése újabb kihívás elé állított minket, hiszen úgy szerettük volna azt az épület előnyére fordítani, hogy a külső és belső terek kapcsolata is töretlenül megmaradjon.                                        

Szintek és belmagasság:

Az utca felől a hátsókert irányába lejtő telken kézenfekvő volt az épület padlószintjének lépcsőztetése, így a földszinti padló három lépcsőben követi a terep domborzatát, úgy, hogy a belmagasságok váltakozása is a funkcióknak megfelelően történjen.

Hogy a parkolás egyszerű és kényelmes legyen, a legmagasabb padlószintje a gépkocsi tárolónak van, belmagassága ebből adódóan ennek a helyiségnek a legkisebb, 2.20 m. A bejárati padlószint 40 cm-el, míg a nappali-étkező-konyha padlószintje újabb 60 cm-el került lejjebb. A belmagasságok is ennek megfelelően változnak, a bejárati-vendégszoba zónában 2.70 m, a nappali-étkező-konyha terében pedig nagyvonalú 3.30 m-es belmagasság fogadja az ide érkezőket.

A belmagasságok váltakozásának eredményeképp, az emelet padlószintjét már nem kellett az alsó szintugrásokhoz igazítani, így itt nem volt szükség lépcsőztetésre, az emeleti alaprajz kialakítása rugalmasan követhette a család igényeit. Mivel egy gazdaságos, felesleges tereket nem tartalmazó épület tervezése volt a cél, ez fontos szempont volt.                                         

A lépcsőzetes elrendezés visszaköszön a kert kialakításában is, itt izgalmasan kialakított teraszokon az úszómedence melletti lépcsőkön jutunk el a hátsókertbe, ahol a telek igazi egyediségét megadó hat hatalmas fenyőfa áll.

Zónák:

A tájolás, kilátás, tereplejtés együttesét figyelembe véve, egy észak felé zárt, míg a kilátás és dél felé nyitott épületet terveztünk. Az északi oldalra kerültek a mellékterek, egy viszonylag zárkózott homlokzattal, míg az adottságilag kedvező pozíciókban a fő terek - közösségi tér, szobák kaptak helyet.                                       

A közlekedési rendszer is a praktikusság elvét követi: az utcafrontról az épület közepén érünk az épületbe, így belépéskor azonnal átlátjuk a tereket. A horizontális közlekedés egy sávban folytatódik mindkét szinten, és erre vannak felfűzve a helyiségek. Ezen beljebb haladva kapcsolatba kerülünk a fenyőfákkal keretezett kerttel is. Ezt a vonalat köti össze a lépcsőház vertikális zónája, mely szintén egy kitekintési lehetőséggel szakítja fel az amúgy zárt északi homlokzatot. Fontos volt a fő terek - a közösségi, a vendég, a szülők és gyerekek - szétválasztása is.                                        

 

      

Forma és anyag:

Az épülettömeg megalkotásakor is a praktikusság volt a fő szempont, egyszerű, minimalista formák nyitnak az izgalmas terek felé, a tömeget fedett teraszok, előtetők és a szükséges árnyékolók tagolják. 

   

   

Anyaghasználatában az épület puritán, a homlokzat fehér vakolt felületet kapott, antracitra festett fa nyílászárókkal és fémlemez fedésekkel, a nyílászárók közötti kőfurnér burkolat és a fa pergolák pedig az egyszerű tömegeket ellensúlyozzák. Az épület dísze még a gépkocsi tároló és előtér tetején az emeleti kert, a zöldtető.

Az épület nemcsak az épületszerkezeti kialakításában, de gépészeti rendszereiben is az energiahatékonyság elvét követi. A friss levegőt a hővisszanyerős szellőztetőrendszer biztosítja, a padló és mennyezetfűtésről-hűtésről levegős hőszivattyú gondoskodik.

  

  

  

  

   

   

  

Gortva Anikó

Megjelenés: OTTHON Házak, fotók: Illés Kata                         

Leave your comments

Post comment as a guest

0
terms and condition.

Comments